Falfestés penész nélkül?

Egy fal újrafestése során sok tényezőre kell figyelnünk, hogy munkánk eredményes és időtálló legyen. Ha magunk látunk neki a feladatnak, akkor is érdemes szakember tanácsait kikérni, hiszen számos ötlettel, könnyebb és olcsóbb megoldással tudja segíteni munkánkat. A festék kiválasztásától kezdve a festési technikákon át számos lehetőség közül választhatunk, de nem szabad elfelejtkeznünk a festés mellet a nedvesedés okozta gyakori problémáról, a penész megelőzéséről sem.
Amennyiben jó állapotú a kezelendő fal, tehát a korábban felvitt festék jól tapad, nincs szükség külön időt szánni a fal előkészítésére, mert megfelelő állapotban van a penészmentesítés megkezdéséhez. Ebben az esetben elég a penészlemosás után a penészgátló falfestéket alkalmazni, mert csupán felületi penésszel állunk szemben.

Előkészítés: a penészmentesítés alapja

Problémásabb, régen kezelt fal esetén viszont nem hanyagolható el az előkészítés, mely során eltávolítjuk a szennyeződéseket, a sószerű kivirágzásokat, a durva, kiálló szemcséket és az érdességet is. Ezt leginkább csiszolással és kaparással végezhetjük el, melynél fontos a fal benedvesítése, a penésztelepek elpusztítása. Ezzel megelőzhetjük a száraz falról szétszóródó spórák okozta újabb fertőzéseket. Csiszolás, kaparás során használjunk porvédő maszkot, melyet orrunk és szánk elé téve védhetjük legjobban magunkat. A penészmentesítés hatékonyságát penészölő (fungicid) tartalmú alapozással is fokozhatjuk. Végül a felületi egyenetlenségek tömítése, tapaszolása és glettelése következik.
Érdemes megvizsgálni, hogy szükséges-e a fal kémiai átalakítása, kezelése, az impregnálás (fal telítése, beeresztése), mélyalapozás és a felületszilárdítás (vakolaterősítés). Ezt leghatékonyabban szakember segítségével állapíthatjuk meg: érdeklődjünk a forgalmazónál, vevőszolgálaton, keressünk fel egy festőmestert, vagy egy festékszaküzletet.

Berendezésünk védelme

A festés és az azt megelőző penészmentesítés során is fontos a szobából ki nem vitt tárgyak, bútorok megóvása az alkalmazott szerektől, festékektől. Ezt legegyszerűbben a festő ragasztószalagokkal, a járható vagy létrázható takarófóliákkal oldhatjuk meg, de ritkán elég csupán hullámpapírt beszereznünk erre a célra.
A régi festéktől drótkefe és acélkaparó segítségével szabadulhatunk meg, majd csiszolópapírral a fal egyenetlenségeit simíthatjuk el. Régebbi téglafalak esetén számolni kell azzal a lehetőséggel, hogy csiszolásnál a vakolat morzsalékosodni kezd, érintésre elporlad. Ebben az esetben a régi, elöregedett vakolatot le kell verni egészen a téglákig, és új vakolatot kell felhúzni a helyére.

Körültekintő vásárlással a maximális védelemért

Ha porózus fallal állunk szemben, a megnövekedett szívóhatást mély alapozók, telítő anyagok (impregnálás) segítségével csökkenthetjük. Nem kell félnünk, hiszen ezek általában színtelen, gyorsan száradó termékek, így a végeredményt esztétikailag nem befolyásolják, emellett a falat is hagyják lélegezni. Érdemes elolvasni ezen termékek leírását, hiszen számos esetben tartalmaznak vakolaterősítő anyagokat, jobb tapadást biztosítanak és akár még penészölő hatóanyaggal is rendelkezhetnek.
A leírt tanácsok alkalmazásával hosszú távon megelőzhetjük a penész újabb kialakulását lakásunkban, mellyel szép és egészséges környezetet teremthetünk magunk és családunk számára.

Weboldal megtekintése