plazmavágás

Plazmavágás

Nagy segítség
A plazmavágás régóta ismert foglalkozás. Nézzünk azonban kicsit mélyebben bele a plazmavágás rejtelmeibe.
Plazmagáznak hívjuk az összes gázt, melyeket a plazma előállítására, vagy vágásra alkalmazunk. A plazmavágás két fő fázisa: plazmagyújtási – vágási fázis. Ezért a plazmagázok feloszthatók gyújtásnál és vágásnál használt gázokra. Ezek különböznek a gázok típusának és áramlási mennyiségének szempontjából. A vágógázok mellett a plazmaégő kialakításától függően lehetnek még másodlagos. Úgynevezett segédgázok és víz. A plazmagáz döntő szerepet játszik a minőségben.
A különböző anyagok és anyagvastagságok különböző plazmaközeget igényelnek. Ezek a közegek lehetnek gázok, gázkeverékek. Az alkalmazott gáz kiválasztásnál a gáz fizikai és mechanikai tulajdonságait is számításba kell venni. Erre azért van szükség, hogy nagy vágási sebességet és jó minőséget érjünk el. A plazmasugárral szemben támasztott követelmények a nagy energiatartalom. Jó hővezetés és a nagy mozgási energia is. Ezt a különböző plazmagázok fizikai tulajdonságai határoznak meg.

A kémiai tulajdonságok szintén nagymértékben befolyásolják a vágási minőségét és a további utómunkák költségeit. Jelentős hatása van a minőségre a plazmagáz kölcsönhatásba lép az olvadt fémmel. Különös figyelmet kell fordítani a plazmagáz kiválasztása a vágandó anyag és eljárás függvényében. Inert és aktív gázok valamint mindezek keverékei alkalmasak plazmagáznak.

Plazmagáznak lehet használni argont, hidrogént, nitrogént, oxigént. Ezek keverékeit, valamint levegőt. Előnyöket és hátrányokat tekintve a plazmagáz nem nevezhető optimális plazma közegnek. Éppen ezért a fenti gázok keverékeit használják. Mielőtt egy konkrét összetételű gázkeveréket használnánk, a gyártóval egyeztetni kell. Vajon a gázkeverék megfelelő-e a rendszer számára. A nem megfelelő gázkeverékek a fogyó alkatrészek fokozottabb kopásához vezethet.

Argon az egyetlen semleges gáz. A levegő bontásából állítható elő. Nagy atomsúlya miatt a nagy impulzus sűrűségű plazma sugár elősegíti az anyag eltávolítását. Alacsony ionizációs energiája miatt, az argon ionizálható.

A plazmavágás soha nem volt ennyire egyszerű, mint az utóbbi évtizedekben. És ahogy a technológia fejlődését elnézzük, a plazmavágás lesz még ettől egyszerűbb is.

Bővebb információt tőlük kaphat.